Web de l'Ajuntament de Vilanova d'Escornalbou
Web de l'Ajuntament de Vilanova d'Escornalbou
Pàgina principalMapa de la webContacteCanvia mida font
» Inici » TURISME » RUTES »

RECORREGUT GEOLÒGIC I MINERALÒGIC

 

 ADVERTIMENTS PREVIS:

 

Recomanen cercar la informació més adient sobre els trams a recórrer mitjançant camins de terra, o de pista. Precisament, en aquest itinerari, hi ha alguns trajectes d'aproximació cap a les mines, que haurem de fer per camins de terra en irregular estat de conservació.

Per altra banda, recomanem tenir una cura extrema de la natura, evitant qualsevol forma d'agressió sobre ella.

 

 

RECORREGUT DE L'ITINERARI: 

 

Començarà a la població de Riudecanyes en direcció cap al Castell d'Escornalbou, on farem diverses parades. Seguidament ens dirigirem cap a Vilanova d'Escornalbou, realitzant noves aturades i finalitzarem el recorregut a Mont-Roig del Camp.

 

 

 

DESCRIPCIÓ DE L'ITINERARI

 

 

 

 

PARADA 1. MINES DE LA CARRETERA CAP A ESCORNALBOU, COLL DELS PINS VENTS

 

Des de Riudecanyes, agafarem la carretera TP-3211, la qual es dirigeix cap al Castell d'Escornalbou. Cap a les immediacions del seu km.3,5, al Coll del Pins Vents, es talla el pou d'una antiga mina de baritina.En aquest indret es fan paleses una sèrie de mineralitzacions filonianes, encaixades entre pissarres i quercites paleozoiques, visibles des de la mateixa carretera poc després de passar el collet; el mineral majoritari és la Baritina, el Quars, la Pirita, i altres minerals d'alteració ( procedents dels anteriors) com ara la Atzurita, Malaquita, Cervantinita..

 

 

PARADA 2. MINES DE BARITINA DEL BARRANC D'ESCORNALBOU

 

Continuarem per la carretera TP-3211, cap al Castell d'Escornalbou, i agafant el camí que surt a la dreta, prop del km.4 de la carretera. A uns 0,5km ens trobem les mines on cal fer una aturada.Aquestes mines estan compostes del mateixos materials que l'anterior, i cal dir que es van trobar en explotació fins fa poc temps (a la meitat de la dècada dels anys vuitanta), però actualment es troba precintada la seva entrada.

 

 

PARADA 3. CASTELL D'ESCORNALBOU

 

Des de la parada anterior, cal retornar a la carretera TP-3211, per tal de continuar cap al Castell d'Escornalbou. Després d'haver recorregut 1,5km aprox., des de l'anterior parada, ja en la base del Castell, farem la tercera parada, on podem contemplar uns afloraments de gresos rogencs del Triàsic Inferior. Cal dir que el Castell, es troba situat sobre aquests afloraments del Triàsic, i si l'observem, veurem  que per la seva construcció s'han utilitzat, precisament, carreus procedents dels afloraments acabats d'esmentar.I ja que estem a aquest indret, podem aprofitar per visitar el castell o gaudir de les meravelloses vistes que ens ofereix el paisatge.

 

 

PARADA 4. BAIXADA CAP A VILANOVA D'ESCORNALBOU, PER SOTA DEL CASTELL.

 

Després de fer la parada anterior, cal baixar des del Castell d'Escornalbou i per sota del mateix, tot seguint la ctra. T-343, en dirigirem cap al proper poble que és Vilanova d'Escornalbou. Després de recórrer poc menys d'1km, veurem que el barranc que baixa cap a  Vilanova d'Escornalbou segueix una falla que ha donat lloc al collet. Així, metre a ponent del barranc hi ha afloraments de materials del triàsic, a llevant hi ha afloraments dels materials paleozoics. Inclús entre aquests es factible veure l'escombrera d'alguna de les minetes de baritina, com la que hi ha per sota del collet.

 

 

PARADA 5. MARE DE DÉU DE LA ROCA.

 

Després de la parada anterior, ens dirigirem a Vilanova d'Escornalbou, on al llarg del camí, podrem seguir veient materials carbonífers, com ara la pissarra, quarsites, esquists.Un cop a Vilanova podrem fer una parada per refrescar-nos i agafar energia menjant alguna cosa, i aprofitar per fer una passejada pel poble, i tot seguit ens dirigirem cap al santuari de Mare de Déu de la Roca de Mont-Roig del Camp, construït sobre material rogencs com els del Castell d'Escornalbou, on hi farem la darrera aturada. I si mirem cap al SE es pot veure una amplia panoràmica de la Depressió Prelitoral Catalana, formada per materials cenozoics ( del Miocè ) i quaternaris.

 

 

 

 

 

 

 

    
 
 
dilluns, 20 de setembre
El Temps

© Ajuntament de Vilanova d'Escornalbou · - Plaça de la Vila s/n - 43311 Vilanova d'Escornalbou - Baix Camp (Tarragona) - Telèfon: 977 83 75 19 - Fax: 977 83 81 97