Entitats i associacions

ASSOCIACIÓ DE DONES DE VILANOVA D'ESCORNALBOU I L'ARBOCET

Des del 21 de maig de 1996, data en la que la primera junta de l’associació va aprovar els seus estatuts, fins avui en dia, l’Associació de Dones ha estat present, en més o menys mesura, en els esdeveniments importats de la nostra vila. No oblidem que el principal motiu pel que es va crear l’associació va ser el de promoure, donar suport i organitzar o desenvolupar activitats culturals o socials adreçades principalment al nostre col•lectiu, al de les dones, per aconseguir la igualtat home-dona, cosa avui en dia encara molt difícil, però també el d’esbargir-nos i passar-ho el millor possible plegades, per aquest motiu i mitjançant aquest escrit volem aprofitar per a fer una crida a totes les sòcies i a les que encara no ho són, però que esperem que aviat ho seran, per tal que col•laborin de manera activa en la nostra entitat.

Moltes vegades dona la impressió que l’associació només és present al desembre, quan es passen els detalls de Nadal i la quota anual, però l’associació organitza o col•labora en més coses durant l’any:

Sopar Sta. Àgueda, 5 de febrer, patrona de les dones, gestió de subvencions, dia de la dona treballadora, 8 de març, dia contra l’Esclerosi múltiple, trobada puntaires (juliol de cada dos anys, ), exposició Festa Major estiu, col•laboració en la xocolatada de la Festa Major d’estiu, excursió estiu, sopar “final de curs”, mostra culinaria de l’ 11 de setembre, juntament amb l’Associcació de Jubilats, xerrades diverses (amb col•laboració amb el Consell Comarcal), caminades, marató TV3 (desembre), loteria,….. i és oberta a qualsevol altre activitat que es proposi i que sigui de l’acord de totes les seves membres.

És a la mà de totes nosaltres, doncs, fer que aquest ventall de possibilitats s’amplii i en puguem gaudir de la millor manera possible.

D’altra banda, amb aquest escrit voldríem donar les gràcies, primer a les membres de la primera junta, ja que amb el seu esforç, desinteressat, i la seva voluntat van crear la nostra associació, després també a totes les altres juntes que durant aquests 13 anys de vida han contribuït a tirar-la endavant, i és clar, a totes les sòcies, més de 100!, perquè amb el seu ajut podem anar empenyent any rere any. Tots som conscients de l’esforç que representa ser al capdavant de qualsevol entitat, principalment requereix temps, del que malauradament avui no disposem per la frenètica vida que ens porta el dia a dia, però entre totes i sobretot veient que els esforços donen fruits, el camí es fa més lleuger i les ganes de fer coses són més vives.

Us recordem que mitjançant una subvenció de l’Institut Català de les Dones ens van fer cessió d’un ordinador portàtil i una impressora, i a partir d’aquí vam obrir un blog, que podeu consultar sempre que vulgueu (wwwdonesvilanovaescornalbou.blogspot.com) i també adreça de correu electrònic (donesviar@gmail.com).

Finalment, no voldríem acomiadar-nos sense felicitar als membres de l’Associació de Jubilats que aquest any han celebrat el seu quinzè aniversari amb una gran festa. Esperem nosaltres poder celebrar-ho també d’aquí a dos anys amb el mateix goig!

AFA DE L' ESCOLA DE L'ARC

Des de l´Associació de Mares i Pares de l’escola Font de l’Arc, també volem participar en el neixament de la nova revista del poble, creiem que es una bona manera d´arribar a tots i a tothom.

Nosaltres també ens volem deixar sentir i expressar-nos de manera de que tots conegueu l´AMPA una mica més endins, així aprofitem per donar les gràcies als pares pel suport que ens donen i també volem demanar la col.laboració més activa dels actuals membres de l’associació i dels nou vinguts .

D’entre les diverses tasques que realitzem hi ha:

-    Compra i distribució de llibres escolars;

-    Gestió de les activitats extraescolars (anglès);

-    Celebració de diades senyalades : castanyada, caga tió i reis, Carnaval, Sant Jordi (venda de roses i llibres);

-    Preparació festa final de curs i concert de nadales

-    Xocolatada popular de la Festa Major d’estiu.

Ens podeu fer arribar les vostres propostes o suggeriments a l'adreça electrònica:

ampavescornalbou@gmail.com

COLLA GEGANTERA I GRALLERS DE VILANOVA D'ESCORNALBOU

Fa 30 anys que el jovent d'aquesta vila vàrem iniciar amb molta il•lusió aquest projecte, i la veritat és que durant molts anys em gaudit molt de tot plegat : de les trobades al poble, de les festes que em organitzat, de les sortides portant la representació del nostre poble allà on ens reclamen. 

Actualment podem gaudir de noves generacions a la colla, els nous grallers i timbalers que, amb molt d'esforç i molta dedicació, aprenen a tocar la gralla i el timbal i gaudeixen de les trobades amb molta il·lusió. També tenim un nou gegant, el bou de Vilanova, que vam batejar l'any 2018 i ja llueix a totes les trobades.

La colla està oberta a tothom, si algú més s'anima i vol formar-ne part, el rebrem amb els braços oberts. 

ASSOCIACIÓ DE JUBILATS DE VILANOVA D'ESCORNALBOU I L'ARBOCET

Seguint el procés de modernització de la nostra societat, ara ens toca als jubilats entrar en aquesta voràgine de noves tecnologies que ajuden a desenvolupar-nos i al mateix temps, agilitzar i dinamitzar les nostres activitats, ja siguin socials, culturals o lúdiques.

L'Associació de Jubilats de Vilanova d'Escornalbou es dóna a conèixer a la web per informar de l'àmplia gama d'activitats que es poden desenvolupar actualment i durant l'any.

Celebrem diverses festes al llarg de l'any, com per exemple, la festa de la gent gran el dia 15 de Maig, promoguda pel nostre Ajuntament .En cada festa es premia a la parella més gran i a la persona de més edat. També celebrem festes més arrelades com són el dijous gras, la tradicional castanyada o torronada i també una arrossada pels voltants de Sant Pere.

Durant l'any també organitzem algun viatge a qualsevol indret que ens sembli interessant, inclòs la trobada de la gent gran de la comarca; pels volts de Nadal també preparem una altre sortida a algun indret que considerem adequat.

Per altre banda, informem que continua al nostre local de l'associació, l'activitat cultural sota la tutela del nostre Ajuntament acollit i integrat al Pla d'Ocupació, amb les diverses activitats com: gimnàstica, tallers de memòria, de català, gimnàstica emocional, informàtica, història del nostre poble, com les seves costums i tradicions antigues, etc...Els dijous a la tarda es transforma en un punt de trobada de les jubilades que volen passar l'estona parlant, jugant, celebrant algun aniversari.....

També tenim un bloc on podeu trobar totes les activitats que fem al llarg de l'any, així com jocs de memòria, d'informàtica...

Per acabar, només dir que l'Associació de la Gent Gran de Vilanova d'Escornalbou està oberta a tot el qui vulgui informació sobre l'àmplia i diversa activitat duta a terme, i a tots els nous jubilats: ¡US ESPEREM!

ASSOCIACIÓ DE DEFENSA FORESTAL

L'ADF de Vilanova d'Escornalbou es va constituir el dia 11 d'abril de 1995. és una associació de titulars de terrenys forestals al terme de Vilanova d'Escornalbou. La seva creació fou fomentada des de la Direcció General de Medi Natural del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya i constituïda segons llei 6/88 de 30 de març.

L'ADF es proposa assolir diversos objectius, d'aquests podem destacar:

- Elaborar i executar programes de vigilància i prevenció d'incidents forestals.

- Realitzar actuacions urgents en cas d'incendi.

- Col·laborar activament en l'organització, control i execució de mesures dictades o que es dictin per la Direcció General del Medi Natural.

- Realització de campanyes de divulgació entre titulars de terrenys forestals sobre accions de prevenció i lluita contra incendis forestals.

Des de la seva creació, l'ADF ha aconseguit, gràcies a les ajudes del Departament, material divers, que juntament amb una bona disposició de socis, voluntaris i membres de la Junta ens ha permès ser força efectius en incendis que s'han originat aquests darrers anys i que s'han pogut controlar en poc temps.

ASSOCIACIÓ DE JOVES ELS DOS TOMBS

Benvinguts a l’espai de l’Associació de Joves els Dos Tombs.

Des del dia 22 d’octubre de 2010 som una entitat reconeguda com a tal per la Generalitat de Catalunya. Tot i això, l’idea de formar un grup de joves per treballar pel poble, promoure les nostres inquietuds i lluitar per un espai jove a Vilanova d’Escornalbou sorgeix l’estiu del 2010. Quan alguns dels actuals joves que formem l’associació vam decidir moure’ns per crear-la, juntament amb el suport i l’assessorament de la tècnica de Joventut que l’Ajuntament va posar al nostre abast.

El primer pas era trobar una junta, la qual esta composta per un president, una vicepresidenta, una secretària, un tresorer, una vocal i tots els socis que assisteixen a les reunions convocades. El segon que vam fer ser buscar un nom, de totes les propostes que van sorgir, la que més ens va agradar va ser Els Dos Tombs, aquest nom és el que se li donava a dos tombs molt tancats que hi havia a l’entrada del poble, coincidint amb la remodelació de la carretera i l’eliminació d’aquests vam optar perquè no és perdés aquesta dominació tant particular i fer-lo nostre, actualment creiem que aquest nom també ens fa honor ja que ha vegades donem masses tombs a les coses. Amb les bromes a part, el següent pas era trobar el nostre logotip, la nostra identitat visual, aquesta tasca ens la va fer una veïna del poble, La Providència Bargalló, que des del primer moment s’hi va posar amb moltes ganes i el resultat va ser molt recompensant per tots. Des d’aquí li volem tornar a agrair la seva col·laboració.

 

Amb la junta, els socis, el nom, el logotip i amb sens ja érem una associació del tot legal. I com que “las cosas de palacio van despacio” fins la Festa Major d’hivern que es celebra el mes de Gener en honor a St. Sebastià no vam poder fer la nostra primera festa jove. Aquesta festa va tenir lloc el 15 de gener del 2011 a la sala del cinema del nostre poble. Van actuar dos grups, els Papagayo amb la seva rumba despreocupada, que tot just començaven a volar i l’orquestra Catrock que ens va delitar amb els temes més populars i actuals del rock català del nostre país. Els dies previs a aquesta festa tant esperada van estar plens de nervis però amb una gran il·lusió per la feina, vam preparar la barra, vam anar a comprar la beguda i el gel, els tiquets, les entrades, fer propaganda per les xarxes socials, els amics i els coneguts... fins que va arribar el gran dia i la gran sorpresa, la festa jove va ser tot un èxit! Vam omplir la sala del cinema, els grups van donar el millor de si i la nostra organització va ser de 10.

Un cop paït el gran èxit del gener, ens vam posar les piles per la pròxima festa, Sant Jordi, aquest cop els protagonistes van ser la canalla del poble. Vam muntar un estand al costat de la venda de llibres i oferiríem per tots aquells nens i nenes fer un dibuix sobre el dia que estàvem celebrant, aquells que hi participaven s’emportaven un punt de llibre de record i entraven a participar a un concurs de dibuix. També vam repartir coca i xocolata per esmorzar. Al finalitzar el mati vam repartir els premis dels guanyadors del concurs, que com es tradició aquest dia, els hi vam regalar un llibre.

Començava a fer calor i amb això va arribar l’estiu, i a Vilanova la Festa Major que aquest cop celebrem a l’agost en honor a St. Agustí. En els actes que es van celebrar vam tenir una participació prou destacada a les jornades de cucanyes que es munten pels més petits del poble, van jugar a estirar la corda, amb globus, els vam pintar...

Però a la festa on ens vam poder lluir un altre cop va ser a la nit de joves, aquest cop és va celebrar el 19 d’agost a la Plaça de la Font. Abans de començar la festa, tots els que es van apropar aquella nit d’estiu al nostre poble van poder gaudir d’un espectacle de foc de la mà dels Diables de Reus, un gran espectacle amb molt de llum i soroll. Aquella nit els protagonistes de fer-nos ballar fina a altes hores de la matinada va ser l’Orquestra Gira-Sol, vam poder gaudir de les cançons més actuals i amb més ritme del moment. L’associació, aquest cop, contava amb l’experiència de la festa del gener, però us assegurem que els nervis ens van tornar a aparèixer a la majoria. Per sort podem mostrar-vos un altre èxit en aquestes línies, tot va sortir perfecte.

Fins aquí la nostra participació visible al poble, tot i això volem remarcar que ens reunim i estem treballant i vetllant per les properes festes joves que es celebraran a Vilanova d’Escornalbou, la més propera la Festa Major d’hivern.

Estem orgullosos de tot el que hem aconseguit fins ara, som la primera associació de joves que ha tingut el poble, som una entitat amb un gran suport per part dels socis que s’han afegit posteriorment a la seva creació i amb una gran participació i empenta per part dels que estem dins i des del primer dia hem cregut i hem apostat per aquest projecte comú. Com podeu comprovar som compromesos i amb esperit de tirar endavant, ens adaptem a les situacions i intentem buscar solucions a tots aquells imprevistos que ens trobem en aquest camí, un camí que esperem que els joves que pugen darrera nostre sàpiguen cuidar i tirar endavant amb tota la força i il·lusió que ho fem nosaltres.

Per acabar, volem animar a tots aquells que encara no estan dins l’associació ha que vinguin i s’apuntin, tenim ganes de veure cares noves i de fer moltes més coses per aquest poble que al cap hi ha la fi, és el que ens ha vist créixer.

Moltes gràcies per tot a tots,

L’associació de Joves els Dos Tombs.

 

 

 

 

Subscriure a