Llocs d'interès

 VILANOVA D’ESCORNALBOU:

•    EL CASTELLET:

La part central del poble, rera la plaça de la vila, rep el nom del Castellet i ofereix un aspecte compacte. Potser el nom pot derivar de la creença que allí hi havia un castell. No es conserven restes de les muralles que encerclaven el poble amb tres portals; es recorda l’enderrocament a començaments del segle XX.

•    L’ESGLÉSIA:

L’església parroquial de Sant Joan data d'entre finals del segle XVI a inicis del XVII. Disposa d’una sola nau amb capelles comunicades i absis poligonal. El 1626 s’ampliava el temple i el 1640 ja disposava d’abadia. Durant la guerra civil de 1936, els quadres dels retaules, per ordres del comitè revolucionari van ser retirats del culte. Hi són visibles, en canvi, les obres de fortificació fetes a la façana i al campanar durant les guerres del segle XIX.

    EDIFICIS D'INTERÈS:

Al poble hi ha altres edificis d’interès, per exemple cal Peirí, anomenat també el Reiet del Camp en al·lusió a la seva mítica fortuna aconseguida en la guerra dels segadors. És una construcció de finals del segle XVII està situada al carrer de la Font i té una torre de defensa. Segons la tradició a la seva quadra hi cabien 70 cavalls. La clau de volta de la porta duu la data de 1699. La majoria de les cases del poble semblen dels segles XVIII i XIX amb dovelles i portalades de pedra vermella. A l'Avinguda de Reus, més o menys davant de les Escoles velles, podem trobar una casa senyorial d'estil noucentista, pena de rajoletes de colors, la qual pertanyia al Família Toda, i al carrer de l'Auvina, al costat del Centre Cultural, també hi podem trobar algunes cases d'un original estil.

•   FONT DE L'ARC:

Històricament la font, situada prop del camí de les Masies, proveïa els veïns de la vila d’una aigua de millor qualitat, segons deien , que les de la Font de la Vila. L’any 1869 la vila va contractar un pedraire de Reus, Agustí Mestre, per refer la Font de l’Arc. L’any 1883 la pica i el sòcol de la font es traslladà a la font que l’ajuntament va construir a la plaça de la Vila. La font adopta el nom de l’Arc per la proximitat que té amb un arc de pedra.

•    MAS MUNTÉ:

El poble també incloïa la quadra del Mas de Munter, prop del camí de Reus i el barranc de la Font. Era integrat a l’Arbocet i formava part de la baronia d’Escornalbou. Té una torre quadrada que la tradició li atribueix origen romà, a l’entorn de la qual s’ha construït un fals castell. El terme consta amb una casa el 1716 i amb dues el 1719, arribant a un màxim de 20 el 1833. El lloc pertanyia aleshores a la parròquia de Vilanova.

 

•    L’ARBOCET:

Vilanova d’Escornalbou inclou el terme de l’Arbocet, o Arboç com l’anomenen els habitants de Vilanova, emplaçat a la dreta del barranc de Sant Magí o barranc de la Palomera i el mas de Munter. La imatge més característica del poble, que defineix la seva silueta, són les dues torres de guaita; la rodona,anomenada la Torratxa, on segons la tradició s’hi hostatjaven els cristians, i la quadrada, anomenada de Cal Gravat, habitada pels sarraïns. L’Arboç va formar part des del primer moment de la baronia d’Escornalbou participant en les reunions de la Comuna del Camp.

 •   LES ESCOLES VELLES:

Edifici noucentista, situat a l'Avinguda de Reus, just a l'entrada de la Vila. Va ser construït l'any 1916. Originariament, al baixos eren dedicats a fer les classes, en un costat hi havien les aules dels nens, i a l'altre les nenes, i els pisos eren destinats com a vivenda dels mestres; més endavant, a part de les escoles també hi havia una llar d'infants i el consultori mèdic. Ara, un cop restaurat l'edifici, hi podem trobar la llar d'infants a la planta baixa, i als pisos, tenim la biblioteca municipal i els despatxos de les entitats.

•    LA COOPERATIVA:

L'edifici de la cooperativa ha estat rehabilitat per a acollir-hi el centre d'interpretació de l'oli, d'acollida al visitant i de promoció local.

S'hi pot visitar el  museu on hi ha tota la maquinària antiga que s'utilizava per elaborar l'oli i també comprar oli, moscatel i vermut.

S'hi pot trobar també tot tipus d'informació turística de la zona, on menjar, on dormir, quines excursions fer,...

La cooperativa està oberta tots els cap de setmana de 10 a 13 h.

 

ALS VOLTANTS:

 

•    CASTELL-MONESTIR D'ESCORNALBOU:

Monument documentat ja el 1153. Tant el castell, centre d'una amplia baronia, com l'església de Sant Miquel foren la seu d'una canònica agustiniana fins el 1574. Posteriorment, va passar als franciscans que hi varen romandre fins el 1835. En la primera dècada del s. XX fou adquirit pel Sr. Eduard Toda que el va restaurar i reconstruir lliurement. Allà hi va aplegar interessants col•leccions de gravats, ceràmica i objectes de tota mena, així com una notable biblioteca.

Els elements més notables del conjunt són l'església romànica (s. XII-XIII), les restes de la sala capitular i del claustre, així com la vivenda del Sr. Toda, curosament restituïda, la visita de la qual ens permetrà observar com era una casa senyorial de principis del 1900.

Des dels arcs del claustre i, en especial, des de l'ermita de Santa Bàrbara, situada al cim del conjunt, es pot gaudir d'una de les millors vistes de les comarques de Tarragona.

Tot seguit us adjuntem dos enllaços on hi trobareu més informació:

Horaris i Tarifes:        www.mhcat.net/monuments/comarques_de_tarragona

Visita virtual:             www.panorama.cat/pr/escb/home.html

 

•    ERMITA MARE DE DÉU DE LA ROCA:

L’ermita de la Mare de Déu de la Roca, apareix en documents de l’any 1230, es troba a menys de 4 quilòmetres del nucli de Mont-Roig del Camp. L’església i l’hostatgeria es van reconstruir després de la destrucció francesa l’any 1811. Per damunt de l’Ermita s’alça la capella de Sant Ramón, construïda l’any 1826 i que encara avui dia serveix de guia als mariners.

 

L’ermita de la Mare de Déu de la Roca, patrona de Mont-Roig del Camp, ofereix unes vistes panoràmiques imprescindibles per a qualsevol visitant o turista.

•    PORT AVENTURA:

Parc d’atraccions situat a la localitat de Salou.   www.portaventura.es

•    TERMES MONTBRIÓ:

L'Hotel Termes Montbrió és el lloc perfecte per a relaxar-se i fer-se tractaments de bellesa i de cures de diferents malalties.       www.rocblanchotels.com/termes-montbrio

 

Subscriure a