Festes locals

Festa Major d’Hivern:

Encara sense recuperar-nos de les festes de Nadal, el 20 de gener se celebra la Festa Major, d'Hivern, festivitat en honor a Sant Sebastià.

 Aquest Sant va néixer a Narbona (França) l’any 256, però va créixer a Milan. Exercia les seves labors com a bon cristià i es va apuntar a la milícia de Crist. L’emperador va ordenar que morís asaetat: els soldats el van despullar, el van lligar a un pal i van llençar sobre ell una pluja de saetes. El van donar per mort però els seus amics; en acostar-se, van veure que encara vivia. Un companya cristiana el va cuidar i li va curar les ferides. Un cop recuperat; en comptes de fugir de Roma, es va tornar a presentar davant l’emperador per reprendre la seva actitud envers els cristians. Aquesta vegada l’emperador va ordenar matar-lo a cops, missió que van complir els seus soldats. Els cristians el van enterrar a la Via Apia, a la catacumba que porta el seu nom.

Darrerament la festa Major d'Hivern es sol traslladar al cap de setmana més proper al 20 de Gener, que depenent dels anys sol ser el tercer o quart del mes.

Els actes centrals d’aquestes festes són el tradicional Concert Vermut i el Ball de Nit. Sempre acompanyats de tot tipus d’actes complementaris: processó pels carrers del poble, teatre,... 

Festa Major d’Estiu:

El dia 28 d’agost, diada de Sant Agustí patró de Vilanova d’Escornalbou, se celebra la Festa Major d'Estiu.

En relació al Sant, la seva activitat episcopal és enorme i variada. Predica tot el temps i a molts llocs, escriu incansablement, polemitza sobre temes diversos, resol dubtes dels seus fidels. Va participar a diferent de Concilis eclesiàstics. Va morir a Hipona el 28 d’agost del 430 durant el setge al qual els vàndals de Genseric van sotmetre a la ciutat durat la invasió de la província romana d’Àfrica. El seu cos, en data incerta, va ser traslladat a Cerdenya i, cap el 275, a Pavia, a la basílica de Sant Pietro in Ciel d’Oro, on reposa avui.

Aquesta és la Festa gran del municipi; en ella es concentren molts del actes culturals i lúdics de la població. S’inicien el seus actes amb el Playback del dia 15 d’agost i partir d’aquí comença la gresca: nit dels joves, jocs infantils, espectacles de divers tipus, exposicions, concerts, balls... Pràcticament dues setmanes per no parar.

Altres festes:

-    Cavalcada de Reis (5 gener vespre), arribada dels Reis Mags d’Orient i entrega de regals als nen/es.

-    Carnaval: ball de Carnaval.

-    Setmana Santa: processons de Divendres Sant, benedicció de rams,...

-    Sant Joan, 24 de juny: celebració de revetlla i Festa Major de l’Arbocet.

-    Sant Jaume: celebració de revetlla.

-    Diada 11 de setembre: diada nacional Catalunya. Actes diversos.

-    Castanyada: sopar i ball.

-    Cap d’Any: sopar i ball.

 

Subscriure a